opc_loader

-

-

Bij gymfashion bent u aan het juiste adres voor paaldanskleding voor jong en oud! Vanaf kindermaat 116/122.

Turnpakje voor kind, waar moet je op letten

Als je een turnpakje voor je kind wil bestellen, dan kun je het beste op een paar dingen letten. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je de goede maat bestelt. In een turnpakje moet je immers soepel kunnen bewegen. Het pakje moet goed aansluiten en bij voorkeur ook wat groeiruimte geven. Bij Gymfashion.nl worden pakjes in een dubbele maat gemaakt, waardoor je er zeker van bent dat ze een tijdje mee zullen gaan. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat het materiaal van het pakje geschikt is voor de sport die ermee beoefend wordt. Dat betekent dat het van soepel, rekbaar materiaal gemaakt moet zijn en dat het goed ademt en wasbaar is.

 

Wassen van turnpakjes

Als je wil dat je turnpakje lang mee gaat, zorg er dan voor dat je de wasvoorschriften goed doorneemt. Een veelvoorkomende fout bij de verzorging van turnkleding is dat het soms te lang in de sporttas blijft zitten, terwijl het gebruikt en misschien wel vochtig is. Voor de houdbaarheid van de turnpakjes en acropakjes wordt aangeraden om deze na gebruik meteen uit de tas te halen en uit te spoelen met koud water. Als je niet meteen wil wassen, kun je het pakje nat uithangen. Het wassen zelf is bij voorkeur niet in de wasmachine, maar gewoon met de hand. Zorg ervoor dat het acropakje of turnpakje eerst binnenste buiten wordt gekeerd. Maak een emmertje met lauw water en een heel klein beetje vloeibaar fijnwasmiddel. Hierin kun je het pakje schoonmaken. Let goed op dat je het pakje niet laat weken. Uiteraard moet je het daarna goed uitspoelen en kun je het overtollige water er uitwringen (maar niet te bruut). Daarna hang je het turnpakje of acropakje aan een kleerhanger te drogen. Zeker niet de droger stoppen, en ook geen wasverzachter gebruiken!

 

Verenigingspakje of niet?

Een aandachtspunt bij de aanschaf van een acropakje of turnpakje is of er de vereniging een eigen tenue heeft en of deze alleen voor wedstrijden of ook voor de trainingen gebruikt wordt. Als dat het geval is, dan kun je het beste bij de vereniging navragen waar het turnpakje het beste besteld kan worden. Als dat niet het geval is, dan kun je precies kopen wat jouw kind mooi vindt en prettig vindt zitten. Het gaat bij turnen immers niet om het pakje, maar vooral om hoe je je daarin voelt. Als jij lekker in je (tweede) velletje zit, dan presteer je des te beter.

 

Goede kwaliteit

Een turnpakje dat wat langer mee moet gaan, moet aan een aantal dingen voldoen. Uiteraard moet het pakje de juiste maat hebben. Het kan ook beter niet te bedekkend zijn, het is immers de bedoeling dat je een behoorlijke lichamelijke inspanning gaat verrichten en dat zou tot overmatig zweten kunnen leiden. Het materiaal moet goed zijn, omdat de turnpakjes intensief gebruikt worden en ook regelmatig gewassen moeten kunnen worden. En de pakjes moeten voldoende bewegingsvrijheid geven, lekker zitten en bij voorkeur langer dan één kindermaatje meegaan. Bij voorkeur voert het turnpakje de transpiratie af en kan het snel drogen. Let ook goed op of het turnpakje onderhoudsvriendelijk is. Als je het niet mag wassen, is het waarschijnlijk niet geschikt voor regelmatig gebruik.

 

Eisen aan turnkleding

Soms stellen verenigingen eisen aan de turnkleding, bijvoorbeeld over wel of geen lange mouwen, over het model, of er een turnbroekje onder gedragen mag worden, over de kleuren, het motief en over de hals- en beenlijnen. Soms stelt de wedstrijdorganisatie hier ook eisen aan. Als je volledig vrije keuze hebt, dan kun je een model kiezen dat bij je kind past. Met het juiste model kun je de lijnen van de benen en de hals bijvoorbeeld benadrukken, waardoor jouw kind helemaal kan stralen tijdens de wedstrijd of training. En dat is natuurlijk het allerbelangrijkste: dat jouw kind zich helemaal goed voelt tijdens het turnen.

 

Duurzame stoffen

Omdat een turnpakje of een acropakje natuurlijk wat langer mee moet gaan, is het heel belangrijk dat de stof die gebruikt wordt van goede kwaliteit is en goed past met wat ermee gedaan wordt. Dat betekent dat het pakje goed moet passen, het juiste model heeft, rekbaar moet zijn en wasbaar moet zijn. Duurzame stoffen voor turnpakjes of acropakjes zijn bijvoorbeeld velours, spandex, drytech, super gloss en tech mesh. Er zijn ook allerlei turnpakjes op de markt van andere materialen, zoals moderne foliestoffen. Over het algemeen geldt de regel: hoe meer de stof glanst, hoe gevoeliger het is. Dit betekent soms dat het turnpakje de glans snel kan verliezen.

 

Meten is weten

Als je een turnpakje laat ontwerpen en op maat laat maken, dan is het handig als je van tevoren precies de goede maten doorgeeft. Hierbij zijn de volgende afmetingen van belang: de borstomtrek, de buikomtrek, de omtrek van de heupen en de rompomtrek. Die eerste drie afmetingen spreken voor zich. Voor de rompomtrek laat je het meetlint op de schouder beginnen, en ga je via de voorkant tussen de benen door, langs de rug naar boven en vervolgens eindig je op dezelfde plek als waar je begon, op de schouder. Vanzelfsprekend moet je een flexibel meetlint gebruiken voor het opmeten van de maten van je kind.

 

Een goed turnpakje is een mooi turnpakje

Tot slot is het belangrijkste om te onthouden: een goed turnpakje zit lekker en zit mooi. Als je kind een voorkeur heeft voor allerlei glittertjes en lovertjes, en een speciale snit – en je vindt zelf ook dat dat pakje erg mooi bij haar staat – dan is dat waarschijnlijk een heel geschikt turnpakje voor jouw kind. Natuurlijk heeft je kind daar misschien een klein beetje hulp bij nodig, want soms vinden ze iets bij voorbaat mooi omdat het bij een ander kind – of bij een andere turnster – erg mooi staat. Maar over het algemeen: als het turnpakje goed wasbaar is, de juiste maat heeft, een tijdje mee kan gaan, past bij de vereniging of de wedstrijden, flexibel, rekbaar en van goede kwaliteit is, dan is er waarschijnlijk nog voldoende keuze over om een turnpakje te vinden dat past bij de wensen van je kind.